Monday, August 30, 2010
Cheile Rametilor si manastirea acestora
Sau unde sa nu mergi de 1 mai, sf maria sau alte sarbatori populare.
Am spus ca aici, pe acest blog, vorbim despre locurile ce merita vizitate din Romania.
Chiar daca am inceput cu recomandarea: "sa nu va duceti" trebuie sa argumentez de ce nu trebuie sa va duceti acolo in acele perioade si de ce ar trebui totusi sa vizitati acele locuri .
Pai dintr-o singura cauza si anume: in acele perioade in zona respectiva se inmulteste de vreo zece mii de ori numarul de manelisti si de romani nesimititi cu gratare si masini tunate, si sa nu uitam de colectiile de cruciulite din respectivele autoturisme.
Am regretat amarnic ca am ales una dintre aceste perioade pt a vizita aceasta rezervatie naturala extraordinara.
Mii de cetateni extaziati de bere si de mirosul micilor, mii de manelisti cu boxe pe masini, sute de adolescenti tembeli care fac liniute cu camioane de tonaj mic, si sa nu mai zicem de tonele de gunoaie ce domnesc peste toata acesata atmosfera incendiara. Si toate acestea se intampla chiar langa semnul cu " Rezervatia Naturala Complexa Cheile Rametului"!
Binenteles nici urma de ecologisti sau macar de niste comunitari.
Gata cu vaicareala, pt ca aceasta rezervatie este cu adevarat frumosa.
De ajuns la ea este foarte simplu, din Teius urmezi indicatorul si dupa 18-20 km ajungi la Manastirea Ramet.
Manastirea este monument istoric datand inca din sec XIV- lea, si istoria ei este foarte frumoasa, dar spre deosebire de alte asezaminte bisericesti acesta are ceva in plus.
In ani 80 un inginer si anume ing. Eugen Iordăchescu a condus lucrarile de inaltare a vechii biserici. Adica cum?
Simplu ... biserica veche era mereu inundata din cauza panzei freatice care se afla foarte aproape de suprafata, si atunci au ridicat biserica cu vreo doi metri inaltime, culmea fara sa o strice. Din cate am inteles eu este cam sigura lucrare, de genul acesta, din tara. Bravo lor!
Cat despre chei ele sunt accesibile in doua variante:
Varianta soft care este usoara si cu un traseu scurt dar f frumos (vreo 2 ore dus intors) si
Varianta hard care inseamna cativa pereti de escalada, mai multe trasee turistice, si nu in ultimul rand niste sate parasite care sunt complet inaccesibile publicului larg (ca de...nu se poate ajunge cu masina)
Eu va recomand ambele variante dar sa fie in timpul saptamanii.
Subscribe to:
Posts (Atom)