Wednesday, March 3, 2010

Biertan


Sau palatul din taramul Far far away

Pentru ca de ori unde ai veni este departe, departe, departe. Si acest lucru nu poate decat sa ma bucure (nu de altceva dar m-am cam saturat de tot felul de "turisti" din specia paltonarus-manelistus). Este atat de departe incat pana ajungi la el mananci mai mult de o paine, de fapt mananci painea, micii, mustarul si caii de la bicicleta cetateanului care trece pe langa tine.

Cum mergi pe drumul dintre Sighisoara si Medias, sau invers, o cotesti de pe DN 14 in Brateiu, iar dupa vreo mai multi decat cativa km ajungi in Biertan.

Trebuie sa va spun ca drumul comunal (DJ 141) este foarte frumos si te lasa sa descoperi Biertanul incetul cu incetul, si daca mai aveti si noroc de o padure nebuna sau un cer fistichiu ....ies niste fotografii superbe, iar atmosfera este cu adevarat de poveste.Parca te ia asa prin invaluire si iti spune, in cuvintele lui, el drumul, bine ati venit in Biertan!

Noi am ajuns in Biertan intr-o duminica dupa-amiaza de vara tarzie si parca s-a oprit timpul in loc, tot ce am gasit au fost doua mese la o teresa, trei pisici lenese, si patru berze lascive, nu era nici un om in piata, nu trecea nici o masina.... ce sa mai o minunatie!
Despre Biertan ....
.....face parte din primele asezari germane din Transilvania, este atestata documentar in 1283, iar in 1397 este atestat ca cetate.Timp de 300 de ani, intre 1572 şi 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania. În 1704, cetatea, desi foarte puternica, a fost cucerita de curuti (haiduci maghiari) si devastata de acestia;

Despre complexul fortificat ......
......este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Zidurile erau legate intre ele de turnuri poarta. Intregul amplasament are 7 turnuri. Partea amuzanta este povestea, fara poveste ar fi totusi foarte plictisitor, fiecare turn are un nume si o poveste, a da mai exista si un bolovan cu poveste..asa ca: In turnul estic era pe vremuri o carcera unde erau inchisi sotii si sotiile acestora cand se certau de se auzea in tot satul. Acolo li se dadea o singura farfurie, lingura, furculita, cana si un singur pat (nu cred ca le dadeau si cutit) pe o perioada data si de cele mai multe ori la expirarea sejurului ieşeau de acolo prieteni. Tot povestea spune ca in 300 de ani a avut loc un singur divort. Alte turnunri:Turnul Slaninilor, Turnul cu ceas, Turnul mausoleului,Turnul catolic (unde se afla si o capela destinata sasilor care nu au dorit sa treaca la protestantism), Turnul Portii si Turnul Primariei.

Despre bolovan....
............la capătul de sus al scării, lângă biserică se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau aşezaţi cei ce făceau rele in cursul saptamanii spre a fi vazuti de intreg satul.

Cat destre biserica.......
....accesul spre biserica se face printr-o scară acoperită, lunga de 100 m, care porneste din piaţa centrală a satului,daca aveti noroc de un soare cald ies
niste fotografii foarte frumoase.Scara seamana foarte mult cu cea din Sighisoara.
Corpul central al ansamblului este fromat dintr-o biserica hala cu trei nave,stil gotic, boltite in retea iar altarul este sculptat in lemn avand 24 de icoane ce prezinta scene biblice.

Ar mai fi un singur lucru....

Cei superficiali nu vor vedea si povestile oamenilor, dar daca aveti putin timp,ochiul format sau vreti cu adevarat sa le descoperiti nu se lasa prea mult asteptate. Si uite asa te trezesti stand la masa cu tot felul de personaje, care binenteles toate au o povestea unica ce merita ascultata la un pahar de vin.
Iar aceasta a fost povestea mea despre
Biertan, palatul din taramul Far, far, far away.

Si-am incalecat pe-o sea si v-am spus povestea asa!





No comments: