Friday, October 30, 2009

Cetatea Calnic sau Prins in trafic



Daca tot sunteti prinsi in trafic intre Sebes si Sibiu, stand la unul dintre nenumarate semafoare sau pur si simplu mergand cu 30km/h in spatele unui tir si sunteti saturati de gazele de esapament ale unui camion, faceti stanga catre satul Calnic. Merita.

Dupa aproximativ 3-4 km din DN intrati in sat si in mai putin de un minut ajungeti la cetatea medievala



Binenteles ca acum urmeaza cateva date istorice ca asa se cuvine, asadar: Cetatea Calnic ca multe alte cetati din Transilvania a fost ridicata de catre sasii transilvaneni si a fost resedinta nobiliara, in ultima treime a secolului al XIII-lea, pentru un comite - Chyl de Kelling (pomenit documentar la 1269)-pana prin anul 1430 cand cetatea a fost vândută ţăranilor din Câlnic. Cum prin partile acelea taranii erau forte harnici, au inceput înălţarea unei noi centuri de ziduri, au fortificat turnul porţii , iar în curtea interioară, pe ruinele unei construcţii mai vechi, au ridicat capela, nu s-au oprit aici si in curtea interioara au fost construite, de-a lungul zidurilor, camari pentru provizii pentru vremuri de criza economica, politica sau sociala.

Cetatea este alcatuita din mai multe elemente arhitectonice foarte bine pastrate un turn de aparare, turnul portii in partea nordica si capela plasata in centru.
Donjonul ( 20 m inaltime) mai pastreaza bolta semicilindrica de la nivelul pivnitei, unde gasiti butoaiele de vin ale taranilor si puteti sa va faceti o imagine cam cat de insetati erau . La etaj, in sala principala, exista un muzeu si undeva ascunsa bine se afla o scara foarte foarte ingusta care duce spre ultimul nivel (din pacate inchis)

Indiferent de vreme merita vizitata, turnul de aparare de la intrare este spectaculos si va ofera o priveliste de ansamblu.



In spatiile din cetate au fost organizate mai multe expozitii documentare si de arta, iar capela a devenit aula in care se desfasoara simpozioane, colocvii si conferinte. In aceeasi ambianta se desfasoara concerte de orga si auditii de muzica medievala, si daca aveti noroc puteti asista la unul dintre aceste evenimente .






Mie mi-a lasat impresia de castel scotian, poate de la iarba foarte verde si de la scarile inguste, numai ca nu se auzeau cantece razboinice ci concerte pentru orga de Johann Sebastian Bach.

In concluzie, oricand mai trec prin zona o sa revin cu placere indiferent daca sunt prins in trafic sau nu.

No comments: