Saturday, May 5, 2007

Cetatea Rupea

Cetatea taraneasca Rupea se gaseste pe drumul dintre Brasov si Sighisoara. Aceasta a fost construita inca din vremea dacilor pe un masiv de bazalt, monument al naturii. Denumirea data de daci este "Ramidava". In secolul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina si au construit acolo o cetate taraneasca, in forma de melc, dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: "Reps". Mult mai tarziu, ungurii au numit-o "Cohalom", adica "gramada de piatra".

Cetatea Rupea are forma unei spirale ascendente, sistemul de fortificare constand din 3 incinte:

- cetatea de sus este cea mai veche constructie, fiind ridicata probabil pe ruinele unei vechi cetati dacice, Ramidava. Intrarea in cetatea de sus se facea numai printr-un culoar foarte ingust, cat un lat de om. De aici se poate observa o priveliste minunata oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu.

- cetatea de mijloc ridicata in sec. XV si largita la inceputul sec. XVII. Aici erau construite Capela si Turnul Cercetasilor

- cetatea de jos (sec. XVIII) cuprinde cele mai recente extinderi, printre care si Turnul Slaninii, specific comunitatilor sasesti. Tot aici se gaseste si fantana adanca de 59 de metri, inca plina de apa.

Particularitatile Cetatii Rupea sunt date de forma de melc a fortificatiilor si de Turnul Pentagonal. Cetatea facea parte din sistemul de semnalizare a invaziilor, contribuind astfel la protejarea Sighisoarei, important centru comercial din Transilvania.

Cea mai fascinantă este povestea fântânii, de aceeaşi vârstă cu cetatea: dacă un cuplu bea din apa rece va cunoaşte iubirea veşnică. Poate de aceasta poveste este legat si faptul ca la spitalul din Rupea a avut loc prima nastere in apa din Romania.

Legenda spune ca la Rupea s-ar fi sinucis Decebal.

6 comments:

Magda-Elena Jitareanu said...

Eu nu am stiut ca Decebal s-a sinucis, dar sa-mi aduci si mie un strop din acea fantana...

Anonymous said...

pacat ca nu ai mai scris.

Liviu said...

Foarte frumoasa cetatea Rupea - am fost si eu acolo :) si intr-adevar merita vizitata. E un pic mai greu de gasit cazare in Rupea...

Anonymous said...

stii cumva de ce se numeste cetate taraneasca?

Anonymous said...

Draga ioana, dragi blogarasi! Cu regret va informez ca povestea cu sinuciderea lui Decebal in cetatea Rupea este mai mult decat un BASM!!!
De asemenea, prostia cu dragostea vesnica ... Probabil atunci cand a vizitat Ioana cetatea a avut nesansa sa gaeasca cel mai nepregatit ghid din zona...
Cazarea in rupea nu mai este de mult o problema, draga domnule Liviu, doar bani sa avem...
Va rog insistent sa va documentati mai mult atunci cand postati informatii de aceasta factura!

Anonymous said...

foarte interesanta povestea asta! avand in vedere k ma pasioneaza si pe mine tot ceea ce tine de natura mai exact de potentialul turistic natural!Daca af fi adevarata "faza" cu fantana...wow ce bine era!Mult respect celor care inca sa mai ocupa si il mai intereseaza FRUMUSETIILE ROMANIEI! mult respect: Ioana H.