Hărman (din germana Honnigberg - Muntele Mierii) este o localitate din Tara Barsei, situata cam la 10 km de Brasov.
Actuala biserica din Hărman a fost ridicata in doua faze de constructie. In prima faza, care ar putea fi datata in prima jumatate a secolului al XIII-lea, a fost ridicata partea estica a bisericii. In etapa a doua, care se afla in relatie cu santierul manastirii cisterciene Cârţa, dupa mijlocul secolului al XIII-lea, a fost ridicat turnul masiv si inalt de pe fatada vestica si portalul de la intrarea in cetate.
Incepand cu sfarsitul secolului al XIII-lea, in jurul bisericii a fost ridicata o puternica cetate de refugiu. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala - asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer-, fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. In anul 1552 voievodul Moldovei a incercat sa asedieze cetatea Hărman fara succes.
In 1421 cand turcii invadeaza Tara Barsei, cetatea este asediata si incendiata, turcii distrug sau provoaca mari distrugeri bisericilor fortificate din Sanpetru, Halchiu, Bod, Ghimbav si Vulcan. O noua invazie turceasca in Tara Barsei are loc in anul 1432. Pe langa numeroasele invazii (ale turcilor, tatarilor, muntenilor, moldovenilor si secuilor) comunitatea din Harman a suferit si de pe urma epidemiilor si catastrofelor naturale: - 1553, 1572, 1603, 1660, 1718-1719 epidemii de ciuma; - 1509, 1533, 1622, 1658 anii ploiosi in care au fost numeroase inundatii; - 1552 Stefan Tomsa, domnitorul Moldovei, asediaza cetatea si biserica fara sa o cucereasca; - 1593 si 1600 Harman sufera doua incendii; - in 1602 Radu Voda si in 1603 general imperial G. Basta ocupa Harmanul ocazie cu care cetatea sufera noi distrugeri. - 1612 Gabriel Bathory asediaza fara success biserica fortificata.
Cu toate acestea, cetatea a rezistat in timp si adaposteste si astazi la slujba comunitatatea evanghelica din Hărman.
3 comments:
Nici nu stiam prea multe despre cetatile din Transilvanie. Deci, aceasta nu este o manastire, cel putin nu in sens teologic ortodox, ci o cetate evanghelica?
bisericile-cetati din transilvania sunt denumite in multe feluri - biserici fortificate, biserici-cetati, cetati taranesti, manastiri, abatii, asta dupa scopul in care au fost consruite. cetatea harman intra in categoria bisericior cetati sau a bisericilor fortificate, asta pt ca ea a fost ridicata pentru a servi in principal de biserica (evanghelica), dar aparata, pt ca in caz de asediu locuitorii din harman sa se poata adaposti in ea. la fel ca la prejmer, localnicii au camere in interiorul cetatii pe care le foloseau in vremuri de pace pt depozitarea alimentelor, iar in vremuri razboinice ca adapost.
si cand stai si te gandesti ca toate aceste biserici ascund povesti infricosatoare, din vremurile din care oamenii se refugiau aici in caz de pericol
Post a Comment