Cetatea din Homorod, de asemenea o biserica fortificata, in care locuitorii se refugiau in caz de asediu, este cunoscuta prin turnurile ei deosebite - 5 la numar.
Fortificatia care înconjoara biserica nu a fost niciodata cucerita. Prima incinta este rectangulara, cu turnuri la colturi. Între turnuri, zidurile aveau doua drumuri de straja suprapuse, care se sprijineau pe console de lemn. Pe latura de vest este un mic turn poarta care strajuieste intrarea.
Curtina interioara (spatiul dintre doua ziduri de aparare) a fost înconjurata de un al doilea zid de aparare, iar în 1657 turnul din nord-vest a fost înlocuit printr-unul înalt de 10 m, cu cinci colturi si cu patru niveluri, devenit apoi „turnul slaninei”. Zidurile lui au fost pictate la nivelul al patrulea cu decoratii rosii si albastre si trei nise purtau trei inscriptii care spuneau povestea lui.
Interesant este ca de-a lungul timpului, biserica a fost reparată doar de două ori: în 1623 şi 1792.
Mai multe poze de la Homorod pot fi vazute aici.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
De aici am ajuns sa caut informatii despre biserica-cetate din orasul meu. Daca ajungi in Codlea, merita sa o vizitezi. Biserica e veche din sec XIII are elemente de arhitectura romanica, gotica, neogotica si baroca. Orga se numara printre cele mai pretioase instrumente muzicale din Transilvania, iar corul printre cele mai lungi din Tara Barsei.;)
La bunicii mei, exista o biserica foarte veche, de lemn, care a fost construita undeva in Moldova si adusa pana la locul ei de astazi pe niste roti. Pacat este ca nu o viziteaza nimeni, pentru ca e inchisa. TVR a facut acum cativa ani un reportaj despre ea si gata. E in patrimoniul national, peretii sunt pictati in stilul Voronet, iar icoanele sunt autentice. Atat doar ca e uitata. Si va muri in curand daca nimeni nu o reconsolideaza.
Impresionante fotografiile imi place ca ai reusit sa surprinzi si sa aduci in valoarea partea istorica, veche, a locurilor
Post a Comment