Thursday, April 26, 2007
Manastirea Carta
Aceasta este preferata mea dintre toate manastirile-cetati din Transilvania pe care le-am vazut. Atat prin arhitectiura, cat si prin istorie, dar si pentru felul in care este ingrijita mi-a ramas cel mai bine in memorie.
Carta, fosta manastire cisterciana din Tara Făgăraşului, actualmente biserica evanghelica a comunitatii locale germane, situata pe malul stang al Oltului, intre Sibiu si Fagaras, in imediata vecinatate a localitatilor de azi Carţa (in germana Kerz, in maghiară Kerc) si Cartisoaragermana Oberkerz). Manastirea a fost fondată in anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desfiintata la 27 februarie 1474 de regele Matei Corvin. Abatia cisterciana Carta a detinut un rol major in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale, cat si in introducerea dar si in diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic.
Dupa cutumele ordinului cistercian, manastirea a fost construita mai intai din materiale perisabile - probabil din lemn - apoi a fost ridicata o capela de piatra, asa-numitul oratoriu. Abia dupa aproximativ 30 de ani de la debutul constructiei, se ridica manastirea din piatra, in 2 faze intercalate cronologic de marea invazie tatara din anul 1241: prima tributara stilului romanic tarziu, a doua goticului matur, dupa inca 30 de ani. Definitivarea constructiei are loc in jurul anilor 1300-1320.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Eu nu am fost la aceasta manastire, dar, de acum, o adaug pe lista mea de lucruri de facut. Imi place istoria ei si scara pe care o vad in fotografie.
Intr-adevar, manastirea asta are o arhitectura pe care nu am mai vazut-o la altele, nici macar din transilvania...dar daca tot zici ca ti-a placut atat de mult, de ce nu pui mai multe poze? mai ales din interior nu ai pus nimic...:(
ma bucur sa vad ca si pozele mele prezinta interes :P uite, sa stii ca a sa fac un post special, in care sa pun mai multe poze de la carta.
prima poza imi da senzatia ca mi-as putea da drumul de sus,in siguranta, caci as fi absorbita de intrarea in cetate.:)imi plac istoriile, dar locul asta, din ce povestesti si din imagini, pare mitic.
arata bine in poze, insa trebuie sa marturisesc ca nu am fost. PS: fratele meu zice ca esti dragutza :))
Post a Comment