Una dintre cetatile care se afla pe lista UNESCO este cetatea Prejmer, de langa Brasov. Constructia acesteaia a inceput din initiativa cavalerilor teutoni in scurtul rastimp al sederii lor in Tara Bârsei si a fost continuata de comunitatea locala de sasi. Ca mai toate cetatile transilvane este o cetatate de aparare in caz de asediu, prevazuta cu fortificatie exterioara.
Elementul care particularizeaza aceasta cetate este fortificatia circulara din jurul ei, cu drum de straja, guri de tragere, amenajata spre interiorul curtii cu incaperi dispuse pe trei niveluri, pentru a putea adaposti, in vreme de asediu, intreaga comunitate, iar, in timp de pace, proviziile alimentare ale fiecarei familii.
In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 niveluri. Numarul de pe usa era corespondentul casei din localitate, fiecare familie avand in cetate o camera care era mostenita din tata in fiu. In cetate mai exista un drum de rond care ajunge in unele locuri la 4 m latime, acesta este situat la ultimul nivel, la o inaltime de 12 m.
Un alt element interesant este coridorul prin care se realizeaza accesul in cetate. Acesta are o inaltime destul de joasa, astfel incat sa nu poata intra oamenii calare, drept urmare asediul s-ar desfasura cu greutate.
2 comments:
Frumoasa cetate.. numai zic pozele.. care sunt super:) felicitari ;)
din cate stiu rolul fortificatiei circulare este de a maximiza zona de aparare din jurul cetatii, cu scopul de a scadea vulnerabilitatea acesteia
Post a Comment