Voltaire spunea ca "nu esti bun de nimic daca esti bun doar pentru tine". Fara sa am pretentia de a exprima ceva la fel de profund, eu zic ca nu stii nimic daca stii doar pentru tine. Asta ar fi unul dintre motivele pentru care am decis sa creez acest blog: ca sa le spun si altora ceea ce stiu eu.
Ce stiu eu? Stiu ce am invatat la lectiile de geografie. Ca Romania este o tara deosebita prin faptul ca are toate tipurile de relief: si munti si dealuri si campii si litoral. De aceea Romania este o destinatie turistica minunata. Pe de alta parte, din experiente proprii si din experientele altora, am aflat ca acest lucru nu este atat de deosebit si ca, in fond, pe nimeni nu deranjeaza sa se duca la mare in Grecia, la munte in Austria, la campie in Ungaria si la deal...oriunde gaseste vreun deal. Dar totusi, romanii se incapataneaza sa-si promoveze varietatea reliefului si sa lege imaginea Romaniei de minunatele atractii turistice. Dar, bine, asta cred ca stie toata lumea...
Ce mai stiu eu? Mai stiu ce am aflat dintr-un reportaj, anume ca in Romania se gasesc 2 treimi din toate cetatile mediavale din Europa. Nu pot sa bag mana-n foc ca asta era proportia exacta, dar cert este ca era vorba de ceva semnificativ. Initial, nici nu mi-a venit sa cred. Dar apoi am gasit o harta cu toate cetatile medievale din Romania (mai exact, din Transilvania) si am constatat ca exista o astfel de cetate aproximativ in fiecare localitate din Transilvania...Deci suma vehiculata in reportaj se prea poate sa fie adevarata.
Ce as vrea sa aflati si voi? As vrea sa aflati ca cel putin 80% dintre acele cetati merita vizitate, ca ascund o istorie mai putin cunoscuta, ca oamenii care le intretin sunt dornici sa povesteasca niste povesti minunate si ca aceasta Romanie ar trebui s-o cunoasca cat mai multi. Si as vrea sa mai stiti ca aceste cetati au intrat in patrimoniul UNESCO si ca deja sunt vizitate de o seama de straini, in vreme ce foarte putini romani stiu de existenta lor. Si pe langa aceste cetati mai sunt si alte locuri minunate pe care UNESCO se zbate sa le includa in acelasi patrimoniu, in vreme ce noi nici nu am auzit de ele.
Ce as vrea sa faceti acum ca stiti si voi? Sa spuneti mai departe...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
din cate am inteles eu , sunt in jur de trei mii de castele si biserici fortificate in translvania , deci cred ca se aproprie de suma pe care ai spus-o:)
Eu, sincer, ma chinui de ceva ani buni sa plec vara intr-un oarecare tur (impropriu spus, desigur) al Romaniei. Si Transilvania (toata) e in capul listei. Asa ca mai zi de repere; verific mai incolo. Cine stie, poate anul asta e anul cel mare...
Asa este Ioana, ai mare dreptate. Avem o tara minunata, plina de resurse felurite, care asteapta sa fie exploatate. Iar noi putem fi cei care vom schimba ceva in bine. Sa incercam sa transformam imaginea invechita si nefasta a Romaniei in ceea ce este ea cu adevarat: o tara cu un potential enorm mai ales in domeniul turistic.
Abia astept sa scrii aici despre toate locurile pe care le am de vizitat, pentru ca, cel putin pentru mine, e o provocare. Regretul de a nu fi fost atat de lbera, incat sa pribegesc prin tara...
mi se pare extrem de interesant ceea ce faci cu acest blog. intradevar, Romania este o tara cu un mare potential turistic, dar din pacate romanii nu prea stiu sa se foloseasca de asta. sper sa scrii pe acest blog din experientele tale, poate asa lumea va descoperi noi locuri ce merita vizitate.
multi sunt cei care stiu doar pentru ei, si o fac pentru ca au vaga senzatie de protectie pe care le-o da ascunderea de dupa deget
Post a Comment